Domæne – betydning: Forstå, hvad endelsen på domænet betyder

Domæneendelsen har først og fremmest betydning for, at din hjemmeside kan blive fundet. Derudover vil en bruger også altid se på endelsen for at finde ud af, om det for eksempel er en dansk- eller en engelsksproget hjemmeside.

Alle domæner har en endelse som .dk eller .com. Har du undret dig over, hvad det skyldes, kan det kort fortalt siges, at det er lige som at skrive postnummeret på en adresse, hvor domænet er vejnavnet. Et brev kan muligvis komme frem, hvis vejnavnet er meget sjældent, men det kommer helt sikkert frem, hvis du har postnummeret med – også selvom det er en meget almindelig adresse. 

På samme måde hjælper domæneendelsen altså først og fremmest med til, at du lander på den rette hjemmeside. Der kan være stor forskel på de hjemmesider, du kommer ind på, alt efter hvad endelsen på domænet er. 

Derudover hjælper domæneendelsen selvfølgelig også til en vis grad med til at klassificere et domæne. Hvis et domæne ender på .dk, vil du gå ud fra, at det er en side på dansk, du kommer ind på, mens du med en .com endelse, vil gå ud fra, at det er en engelsksproget hjemmeside. 

 

guide

 

Landespecifikke domæneendelser  

Helt fra begyndelsen blev hjemmesider skabt med to forskellige former for endelser: landespecifikke endelser og generiske endelser. De landespecifikke endelser er selvfølgelig endelser som .dk for Danmark, .se for Sverige og .de for Tyskland. De bliver i de fleste tilfælde brugt til hjemmesider på det givne lands sprog og med relation til forhold i det land. 

Der er dog undtagelser. En af de vigtigste er .nu. Det er egentlig en landespecifik domæneendelse, der tilhører landet Niue i Stillehavet. Da det blev muligt at bruge domæneendelse i andre lande, var der dog mange hjemmesider, der tog den til sig, da .nu havde en betydning på deres sprog.

Både i Danmark, Sverige, Holland og Belgien bruger vi det i betydningen nu. I Rusland og Frankrig betyder "nu" dog nøgen, hvorfor der også er en del intime hjemmesider, der bruger den domæneendelse. 

 

Generiske domæneendelser

Den anden form for domæneendelser er generiske domæneendelser. I starten var der kun syv af dem, hvoraf de mest kendte var .com, .org og .info. Idéen var, at endelsen skulle bruges til at klassificere hjemmesiderne, så .com blev brugt til kommercielle sider, .org blev brugt til statslige hjemmesider, og .info blev brugt til informationshjemmesider. 

Siden er der kommet over 400 generiske domæneendelser. Idéen er dog stadig, at du kan bruge dem til at klassificere, hvad din hjemmeside handler om. Der er dog mange af domæneendelserne, der ikke er nogen restriktioner på, og du kan derfor bruge dem, som det passer dig. 

Hvis dit ønskede domæne ikke er ledigt, kan det derfor være en god idé at se på, hvilke alternative endelser, der er ledige. Måske vil det være muligt for dig at oprette din hjemmeside med en anden endelse.

 

Læs her, hvad du ellers kan gøre, hvis dit domæne ikke er ledigt

FAQ BOKS

Hvad betyder de forskellige domæneendelser?

Der findes både landespecifikke og generiske domæneendelser. I de fleste tilfælde bliver de landespecifikke domæneendelser kun brugt i de respektive lande. Der er dog undtagelser. Generiske domæneendelser kan bruges af alle og bruges særligt til at finde ud af, hvilken type af hjemmeside, der er tale om. For eksempel var .com oprindeligt beregnet til at være for kommercielle hjemmesider.

Hvilken betydning har domæneendelsen?

Domæneendelsen er vigtig for, at en søgemaskine kan finde frem til den rette hjemmeside, og at brugeren har en idé om, hvad hjemmesiden handler om, og hvilket sprog den er på.

Må man frit vælge mellem de forskellige domæneendelser?

Der er nogle domæneendelser, der er restriktioner på. Men langt de fleste af de mere end 400 generiske domæneendelser kan du i dag vælge frit mellem.

Basic Suite - simply.com

1-klik installation:  Ja
E-mail:  Ubegrænset
Trustpilot:  4,9 ud af 5,0
Dansk support:  E-mail
2 GB hukommelse
10 GB serverplads
DDoS beskyttelse: Ja 
Website Malware Scanner: Ja
Læs mere
Pris pr. måned
DKK 4,97

Starter – Dandomain.dk

1-klik installation:  Ja
3 e-mailadresser
Dansk support på e-mail
Dansk support på telefon
1 GB hukommelse
10 GB serverplads
Læs mere
Pris pr. måned
12,90,-

Wannafind Webhotel

1-klik installation:  Ja
3 e-mailadresser
Dansk support på e-mail
Dansk support på telefon
10 GB serverplads
1 GB hukommelse
Læs mere
Pris pr. måned
12,90,-

Start-Up – Smartweb.dk

Godkendt af e-mærket
Google Shopping
PriceRunner mfl.
Fri support på dansk
Webshop inkl. website & blog
Let’s Encrypt SSL
OnPay betalingsmodul
Facebook Shopping
Flytning af din webshop
Hosting & opdateringer
Importmodul
Læs mere
Pris pr. måned
189,00,-

Starter – Scannet.dk

1-klik installation:  Ja
E-mail:  Ubegrænset
Dansk support Telefonsupport: 7:00-19:00
25 GB serverplads
25 GB serverplads
Læs mere
Pris pr. måned
DKK 99,00

Der findes ikke 
dumme spørgsmål

Kontakt os

    Om os

    Hos ledigedomæner.dk er det vores mål at hjælpe danskerne til at blive klogere på domæner. Det er en teknisk verden, langt de færreste kender til, og det kan være svært at finde hoved og hale i den. Hvad er op, og hvad er ned?

    (c) 2021