Lad os starte ved begyndelsen – nemlig med en forklaring af begrebet domæne. Du er ganske sikkert stødt på det, hvis du ønsker at oprette en hjemmeside, webshop eller blog, eller hvis du bare gerne vil have en mailadresse, der er lidt mere professionel end dem, du kan finde gratis på nettet.
For at forstå hvad et domæne er, tager vi et kig på internettet generelt. Internettet forbinder ved at koble vores elektroniske enheder sammen i et stort netværk, og på verdensplan er der langt over 50 milliarder enheder tilknyttet. Det er ikke så få endda, og for at sikre, at de forskellige enheder så at sige kan finde vej rundt på internettet, er det organiseret og opdelt i forskellige domæner.
Domænerne er systematiseret gennem et domænenavnssystem (også kaldet DNS eller Domain Name System). Hvis du synes, det lyder lidt kringlet, så forstil dig, at domæner er en slags postadresse, der hjælper os med at navigere på internettet.
Formålet med domænenavne er altså at forbinde computeren med en bestemt adresse – en IP-adresse for at være helt præcis. Denne IP-adresse tilhører den server, hvorpå hjemmesiden ligger. Igen bliver det lidt teknisk, men en IP-adresse består af en lang række tal og bogstaver, som er mere eller mindre umulige at huske, og derfor opfandt man de lidt mere mundrette og brugervenlige domænenavne.
Mange forveksler registrering af domæne med køb af domæne, og det er faktisk lidt forkert rent talemæssigt. Simpelthen fordi det ikke er muligt at købe et domænenavn – man kan kun leje det, og lejen skal fornyes hvert år.
I Danmark er det DK-Hostmaster, der administrerer alle .dk-domæner. Selvom du registrerer dit domæne hos eksempelvis Simply.com, så er det ikke domæneudbyderen, der administrerer det; Simply.com er blot godkendt som domæneregistrator.
Men hvad er DK-Hostmasters rolle så? Jo, grundlæggende kan man sige, at det er DK-Hostmaster, der holder styr på, hvem der har rettighederne til et givent domænenavn. For at have retten til et domænenavn betaler du et årligt gebyr (i skrivende stund 45 kr.) til DK-Hostmaster, og denne opkrævning kommer enten direkte fra DK-Hostmaster eller fra din domæneregistrator.
Har du ikke helt forstået, hvorfor du skal registrere et domæne? Det skal du ganske enkelt, fordi du ikke kan have en hjemmeside, hvis du ikke har en hjemmesideadresse – og hvis du ikke har et domæne, har du heller ikke en adresse.
Så kort kan det siges.
Men domænet er ikke alt. Hvis din hjemmeside, webshop eller blog skal online, skal du også have et webhotel. Langt de fleste webhoteller er også domæneregistratorer – i hvert fald kan vi ikke i skrivende stund komme i tanke om nogle, der ikke er – og derfor kan du med fordel registrere dit domæne der, hvor du også køber dit webhotel.
Men webhotel – hvad er nu det for noget, og hvor kommer det ind i billedet?
Et webhotel er en serverplads, du lejer af en hosting udbyder. Du kan vælge mellem flere forskellige løsninger, hvor du enten får dedikeret en særlig mænge plads og ressourcer kun til dig, eller hvor du deler pladsen på serveren med andre hjemmesider. Sidstnævnte løsning er naturligvis den billigste, og det er da også den langt de fleste små, mellemstore og personlige hjemmesideejere vælger.
I dag findes der tusindevis af hjemmesider, og det kan være svært at skelne den ene virksomhed fra den anden. Med et godt domænenavn sikrer du, at brugerne kan huske dig, og på den måde kan registreringen af dit domæne være begyndelsen på din succes på internettet.
Vil du sikre dig, at der ikke er andre, der snupper samme domænenavn som dig, kan du overveje, om du skal leje både .dk og .com – og måske endda også andre domæneendelser.
Og nu vi er ved endelserne, hvad skal du så vælge? Det tager vi et kig på neden for, så bliv endelig hængende og bliv lidt klogere på domæne registrering.
Har du allerede nogenlunde styr på, hvad du gerne vil have, at dit domænenavn skal være, men er du usikker på, hvilken endelse du skal vælge?
Et domænenavn består grundlæggende af tre ting:
Second Level Domain er naturligvis den vigtigste del, fordi det er navnet på din hjemmeside. Men når det er sagt, så skal du ikke glemme domæneendelsen – eller Top Level Domain (TLD) – den er nemlig også vigtig. Både for de brugere, der søger efter din hjemmeside, men også for søgemaskinerne.
De mest populære endelser er .dk og .com, men når du skal registrere dit domæne, vil du opdage, at mange af de gode domænenavne med disse endelser allerede er taget. Inden vi kigger på, hvad du kan gøre i sådanne tilfælde, tager vi lige et kig på, hvorfor der overhovedet findes forskellige domæneendelser.
Grundlæggende kan man inddele de forskellige endelser i to kategorier: Generic Top Level Domain (gTLD) og Country Code Top Level Domain (ccTLD).
gTLD har været der lige siden internettets oprindelse. I begyndelsen var der kun 7 forskellige, mens der i dag er flere hundredevis. Hver af de 7 endelser var skabt til specifikke formål – fx var .com for kommercielle hjemmesider, mens .info var for informative hjemmesider.
Eksempler på gTLD:
Derudover blev der udviklet landespecifikke domæneendelser (ccTLD), der giver den besøgende en indikation af, hvilket land en given virksomhed befinder sig i. I langt de fleste lande er .com samt det pågældende lands ccTLD de mest populære – altså .com og .dk i Danmark og .com samt .de i Tyskland.
Eksempler på ccTLD:
Spørgsmålet er så, om du skal vælge det ene eller det andet – altså .com eller .dk – eller om du skal vælge en helt tredje løsning; der er nemlig mange nye endelser, der har set dagens lys.
Grundlæggende kan man sige, at hvis du gerne vil lave en hjemmeside eller webshop med flere forskellige sprog, så kan du med fordel vælge en .com-endelse, når du skal registrere dit domæne. Selv hvis du ikke har internationale ambitioner, kan det være et godt valg, da det er en sikker løsning, som langt de fleste brugere kender.
Er det en lokal virksomhed, din hjemmeside skal repræsentere, og har du ikke ambitioner om at vækste ud over landets grænser – ja, så er .dk den oplagte mulighed.
Desværre er det sådan med .com og -dk-endelserne, at mange af dem allerede er optaget, og hvad gør du så?
For at imødekomme det store behov for individuelle domænenavne, ser flere og flere forskellige endelser efterhånden dagens lys. Endelser der ikke har noget at gøre med lande, men som i stedet er beskrivende – og som dermed kan bruges til at synliggøre nøjagtigt, hvad din hjemmeside eller virksomhed beskæftiger sig med.
Nogle af de mere populære alternativer er .club eller .online, men der er også kommet mange branchespecifikke TLD’er – fx:
Mulighederne synes nærmest uendelige, og det er udelukkende et spørgsmål om at tage den kreative hat på og gå i tænkeboks, så du kan finde det helt rigtige domænenavn til lige præcis din hjemmeside.
Vi har efterhånden slået fast med syvtommersøm, at dit domænenavn er vigtigt for brugervenligheden og for brandingen af din virksomhed. Men hvordan hænger domænenavnet sammen med søgemaskineoptimering; er der overhovedet en sammenhæng?
Svaret er både og. Det har ikke så stor betydning, som det tidligere har haft, men der er alligevel nogle få ting, du med fordel kan have i baghovedet, når du skal vælge – nemlig:
Neden for uddyber vi de enkelte emner, og når du er færdig med læsningen, har du forhåbentlig et rigtig godt billede af, hvordan dit domænenavn skal lyde.
Når vi taler om søgemaskineoptimering i Danmark, så er Google den helt store spiller. Og de såkaldte googlebots crawler din hjemmeside og læser al indholdet – også dit domænenavn. Derfor kan dit primære keyword i selve domænenavnet have en lille betydning for, hvordan Google ranker din side.
Når vi siger lille, så er betydningen faktisk så tilpas stor, at du bør overveje det, hvis det er en mulighed. Men kun hvis det foregår elegant, mundret og læsevenligt.
Lad os tage et eksempel:
Du vil gerne lave en hjemmeside, hvor kunderne kan leje sommerhuse. Dine keywords er ”sommerhus” og ”udlejning”. I det tilfælde vil www.sommerhusudlejning.dk være et ret godt domænenavn – men det er naturligvis taget, og hvad gør du så?
Du kunne begynde at flette bindestreger ind, så dit domænenavn i stedet bliv erwww.find-sommerhus-udlejning-i-danmark.dk, men det er sjældent noget, vi anbefaler. Det er for svært både at huske og skrive, og den værdi dine keywords giver i forhold til Google er så lille, at det til hver en tid er bedre at vælge et godt domænenavn.
Du har garanteret mødt virksomheder, der har flere forskellige domæner. Helt grundlæggende anbefaler vi altid, at du nøjes med at registrere ét domæne, som du har fuldt fokus på med hensyn til søgemaskineoptimering, men hvis du har ressourcerne på plads, kan du overveje at registrere navne- eller produktrelaterede domæner.
På den måde sikrer du, at dine konkurrenter ikke får fat i dem, og hvis du er god til søgemaskineoptimering kan du måske endda få disse sider til også at ranke højt på Google. Det er i sig selv altid en stor fordel, men det betyder også, at der er mindre plads til konkurrenterne i toppen af søgefeltet.
Men. For god ordens skyld vil vi lige understrege, at en god placering hos Google kræver unikt indhold, interne og eksterne links, teknisk SEO, linkbuilding og meget andet. Derfor er de navne- og produktrelaterede domæner ikke noget, du bør kaste dig over, medmindre du virkelig har både tid og ressourcer til at gøre det ordentligt.
I de seneste år er det blevet muligt at købe domæne med danske karakterer som æ, ø og å. Selvom det ser flot ud og er lettere at stave, når domænet har de rigtige bogstaver, så er det ikke noget, vi anbefaler til dit primære domæne.
Drømmer du om et domæne, der hedder www.danskeøer.dk, bør dit primære domæne (og site) altså være www.danskeoeer.dk. Når det er sagt, skal du naturligvis ikke undlade at købe det domæne, der indeholder ø’et – du skal bare redirecte det til dit primære domæne.
Og hvorfor er det sådan?
Det er ganske enkelt, fordi der er mange brugere i verden, der ikke vil kunne komme ind på din hjemmeside, hvis adressen indeholder et æ, ø eller å. Og det er ikke bare ærgerligt for antallet af besøgende – det kan også betyde, at du oplever begrænsninger i, hvor du kan få links fra.
Når det er muligt, anbefaler vi altid, at du registrerer dit domæne samme sted, som du køber dit webhotel. Af den simple årsag at det er lettest. Har du allerede udført en domæneregistrering, kan du flytte den til dit webhotel – alternativt kan du pege domænet over på webhotellet.
Uanset hvad – hvis du ikke ved, hvilken udbyder du skal vælge, når du skal registrere dit domæne, så kan du med fordel skæve til en af dem, vi anbefaler – nemlig:
Alle sammen er danske domæneregistratorer og tilbyder desuden webhotel med danske servere og dansk kundesupport – to ting der er essentielle for dig, der skal bygge en hjemmeside uden at have hundrede procent styr på teknikken.
Hos ledigedomæner.dk er det vores mål at hjælpe danskerne til at blive klogere på domæner. Det er en teknisk verden, langt de færreste kender til, og det kan være svært at finde hoved og hale i den. Hvad er op, og hvad er ned?